Customer: Department of Infrastructure and Transport 

Contract: Alliance

Location: Adelaide, South Australia

 

 

 

Project Capabilities

Civil Rail Roads & Bridges

 Fast Facts

  • 72,000 m3 of earthworks
  • Two major bridge structures constructed
  • Offline construction to minimise disruption
  • 600 m of track constructed including crossover
  • CCF Earth Award for Excellence

 

The Oaklands Rail Crossing Grade Separation, located 12.8km south of Adelaide is part of the Public Transport Projects Alliance, a key initiative of the South Australian State Government to deliver a program of public transport projects.

The project was designed and constructed by the Public Transport Projects Alliance (PTPA), comprising McConnell Dowell, Arup, Mott MacDonald and Department for Infrastructure and Transport.

The project included design and construction of the following elements:

  • A new Oaklands station, including weather protection, security features and ramped access
  • A new Morphett Road bridge and roadworks for the realigned road, constructed on-line for a major arterial road route
  • A new pedestrian bridge at the eastern end of the station to provide access over the rail line and to the station
  • New public plazas located north and south of the station incorporating paved areas, landscaping, bike lockers and public toilets
  • Utility service relocations successfully completed in coordination with utility companies APA, SA Power Networks, SA Water, Telstra and NBN
  • Realignment of rail track including and formation, signalling and electrification
  • Landscaping along the length of the project area including over 200 new trees in addition to ground covers and bushes
  • An additional 50 commuter car parks.

Delivery of the project required an innovative design solution and a creative construction approach to minimise disruption to the road and rail networks, nearby residents and businesses, whilst maintaining an operational railway and station and safe access and egress from the station during construction.

The project was designed as an offline construction methodology with the new alignment and station constructed to the south of the existing alignment. This design increased overall safety and productivity and reduced rail and road traffic interruptions throughout the project.

The outcome is testament to the power of true integration between the project owner and design and construction teams with the shared goal of delivering a community based and value for money public transport solution that improves liveability and connectivity for South Australians.The Project also showcases the successful integration of urban greening, people connectivity and sustainability within a typically hard engineered infrastructure project.

Project Gallery